Kristallweizen on filtreeritud saksapärane nisuõlu, mis on oma nime saanud selle järgi, et võrreldes traditsioonilise hägusa nisuõllega on see kristalselt selge ja särav.
Kristallweizen’i maitseprofiil on üsna sarnane filtreerimata Hefeweizen’iga: madala mõrususga, kõrge karboneeritusega, mahe ja värskendav. Weizen’itele iseloomulikku banaani ja nelgi karakterit on Kristallweizen’i puhul vähem tajuda.
Kristallweizen ei ole nii populaarne kui filtreerimata Hefeweizen.
Kristallweizen tekkis suure tõenäosusega vastukaaluks heleda laagriõlle edule 19. sajandil. Tarbijate eelistus oli liikunud filtreeritud õlle suunas ja hägusad nisuõlled ei suutnud laagritega konkureerida.
Kristallweizen ei saavutanud küll kunagi laia levikut, aga aitas nisuõllel üle elada pika mõõnaperioodi, kuni traditsioonilised filtreerimata nisuõlled 20. sajandi teises pooles uuesti populaarseks said.
Peamiselt toodetakse Kristallweizen’it Baierimaal, vähem ka muudes saksa piirkondades.