${i18n('varv')}

Enamasti varieerub helekollasest kuldkollaseni, aga leidub ka tumedat nisuõlut.

Mis õlu on nisuõlu?

Nisuõlu on pinnakääritusõlu, mille pruulimiseks kasutatakse märkimisväärses mahus (ca 30–60% ulatuses) nisulinnaseid. 

Nisuõlut iseloomustab kerge ja värskendav maitse ning õrnalt vürtsikas ja puuviljane aroom. Nisuõlle kääritamiseks kasutatav pinnakäärituspärm annab õllele iseloomuliku banaani ja nelgi maitse ning õrna hapukuse. Nisuõllel on valge, rikkalik ja väga püsiv vaht.

Nisuõlut toodetakse nii heledat kui ka tumedat (Dunkelweizen), nii filtreerimata (Hefeweizen) kui filtreeritut (Kristallweizen), nii lahjemat kui ka kangemat (Weizenbock). 

Kõige rohkem pruulitakse nisuõlut Lõuna-Saksamaal (Baierimaal) ja Austrias. Saksa keeles kutsutakse nisuõlut Weizen’iks või Weissbier’iks, kusjuures Weizen tähendab saksa keeles nisu, aga Weiss valget. Valgeks kutsutakse nisuõlut seetõttu, et nisu proteiinid annavad õllele uduse, tihtipeale suisa valkja värvuse. 

Nisuõlu on populaarne ka Belgias, kus seda kutsutakse witbier’iks. 

Kujunemislugu

Sumeri allikate kaudu teame, et õlut pruuliti speltanisust ehk niinimetatud ürgnisust juba vähemalt 8000 aastat tagasi. Seega on võimalik, et nisu kasutati õlle tegemiseks isegi varem kui otra. Nisu kasutasid õlle pruulimiseks ka vanad egiptlased. 

Üheks järgmiseks verstapostiks nisuõlle tootmisel oli 2. aastatuhandest eKr pärinev Hammurabi koodeks ehk Babüloonia seadustekogu, kus olid klauslid ka nisuõlle müügi ja hinna kohta.

Esimesed tõendid Euroopast nisuõlle pruulimise kohta pärinevad Baierimaalt 800. aastast eKr. On teada, et 14. sajandiks oli nisuõllest saanud Baierimaal vägagi populaarne jook. Saksa nisuõlle arengusse tõi olulise pöörde aga 1516. aastal Baierimaal kehtestatud puhta õlle seadus ehk Reinheitsgebot, mis sätestas, et õlut võib valmistada ainult kolmest komponendist: odrast, veest ja humalatest. Nii kadus nisuõlu lihtrahva toidulaualt. 

Kuidagi õnnestus aga maahärral Hans Sigismund von Degenbergil hankida endale Baieri hertsogilt eriluba nisuõlle pruulimiseks ja müümiseks. Hiljem läks see ainuõigus üle Baieri hertsogile ja nisuõllest sai kuningakoja jook. Pikemalt saad saksa nisuõlle ajaloo kohta lugeda Hefeweizen’i kirjeldusest.  

Tänapäeval on nisuõlu populaarseim õllesort Baieris ja Baden-Württembergis. Väljaspool Saksamaad on nisuõlu armastatud õllesort ka Austrias, Belgias ja Hollandis, kuid nisuõlle eri stiile pruulitakse tegelikult kogu maailmas.

${i18n('vol')}

4-6%

belgia saksamaa
saksamaa