${i18n('varv')}

Varieerub rubiinpunasest tumeda Burgundia punaseni.

Mis õlu on flemish red ale?

Flemish red ale või ka Flanders red ale (flaami punane) on flaami päritolu punast värvi hapu ale. Flaami punast ei kääritata mitte traditsiooniliste ale’i pärmidega, vaid piimhappebakteritega, mis annavad õllele hapu maitse. 

Õlut laagerdatakse pikalt (üle ühe aasta) tammevaadis, et see omandaks võimalikult palju piimhappebakteritele omast hapukust. Enne pudelitesse villimist segatakse laagerdunud õlu värskema partiiga, et tasakaalustada hapukat maitset.

Punase värvi annavad õllele punakad linnased. Flaami punastel ale’idel on tugev puuvilja lõhn ja maitse. Maitses on tunda kuivatatud ploomi, rosinaid ja vaarikaid, vähem apelsini ja vürtse. Hapukus varieerub mõõdukast tugevani. Mõrkjuse annavad õllele humalate asemel tanniinid. 

Flaami punane sarnaneb nii värvi kui ka tanniinide poolest veiniga. Seetõttu nimetatakse seda vahel ka Belgia Burgundiaks.

Kujunemislugu

Flandria punase juured ulatuvad keskaega, kui Flandrias ei kasutatud õlle pruulimiseks veel humalat. Õlle säilitamiseks lasid mõned õllepruulijad osal joogist küpseda (laagerduda) tammevaatides, et õlu läheks hapuks ja säiliks kauem. Hiljem hakati seda haput õlut segama noore õllega, et saavutada tasakaal noore õlle puuviljasuse ja tammevaatides laagerdunud õlle hapukuse vahel. Nii sündiski Flandriale iseloomulik õllestiil. 

Flandria stiil pole aja jooksul väga palju muutunud. Lisaks Belgiale katsetavad selle stiiliga tänapäeval ka paljud USA õlletootjad ja hapud õlled on muutumas järjest populaarsemaks. 

Belgias jätkavad Flandria punase tootmist paljud pruulikojad, nagu Omer Vander Ghinste ja Rodenbachi õlletehased, mis on seda stiili viljelenud juba üle saja aasta.

${i18n('vol')}

5-6.2%

belgia belgia usa