${i18n('varv')}

Helekuldne kuni merevaigukarva.

Mis õlu on saison?

Saison on oma olemuselt koduõlu, mis on pärit Lõuna-Belgia maapiirkondadest. Tootmisel kasutatakse tihti metsikuid pärme ning õllele lisatakse peale traditsiooniliste koostisosade ka kohalikke ürte.

Saison’i maitse on üldiselt kuiv, kergelt hapukas ja vürtsikas, tihti tsitruseline ja puuviljane. 

USAs kutsutakse seda stiili ka farmhouse ale'iks.

Kujunemislugu

Saison'i ajalugu viib meid Belgia maapiirkondadesse, kus seda õlut pruuliti algselt taludes. Saison tähendab prantsuse keeles hooaega ja see õlu oli traditsiooniliselt hooajaline: pruulitud külmal ajal ja tarbitud suvel põllutööde ajal. See pidi olema piisavalt kerge, et pakuks värskendust kuumadel suvepäevadel, kuid samas piisavalt kange, et säilida mitu kuud. Talupojad kasutasid kohalikke koostisosi ja lisasid sageli vürtse ja muid maitsetaimi, et anda õllele eriline maitse.

Saison on algusest peale olnud ebastandardne õlu, sest see ei ole kunagi koosnenud vaid linnastest, humalast ja veest. Pärm oli tihti metsik, õllele lisati pruulimise aastaajal kättesaadavaid lisandeid ning see villiti pudelisse tihti siis, kui käärimine polnud veel päris läbi.

19.–20. sajandil, kui tööstuslik õllepruulimine muutus tavapärasemaks, hakkas saison kaduma, kuid käsitööõllede esiletõusuga 20. sajandi lõpus ja 21. sajandi alguses äratati see stiil taas ellu. Tänapäeval tehakse saison’e mitmel pool maailmas, nii traditsiooniliselt metsiku pärmiga kui ka kontrollitumatel meetoditel.

Traditsiooniline saison on pigem lahjemat sorti õlu, umbes 4%-lise alkoholisisaldusega, aga moodsas õllemaailmas piire pole ning pruulitakse ka palju kangemaid saison’e.

${i18n('vol')}

4-8%

Belgia belgia usa