${i18n('varv')}

Varieerub erekollasest sügavkuldseni ning on paari tooni võrra tumedam kui pilsner.

Mis õlu on trippel?

Trippel (või ka tripel) on kange kuldkollane Belgia ale, mida hakati pruulima 1930. aastatel. Arvatakse, et tripel on oma nime saanud selle järgi, et pruulimisel kasutati võrreldes tavalise õllega kolm korda rohkem linnaseid.

Tripel’i pruulimiseks kasutatakse enamasti pehmet vett ja ca 80% heledaid pilsneri linnaseid. Traditsiooniliselt lisatakse tripel’itele pruulimisel ka veidi suhkrut, et õlu oleks kangem ja kergema kehaga.

Tripel on kreemja tekstuuri ja suure valge vahumütsiga õrnalt vürtsikas ja magusapoolne õlu, mille maitses on tunda puuvilju. Hoolimata kangusest suudavad kvaliteetsed tripel’id alkoholi lõhna ja maitse hästi ära peita. Paljud parimad tripel’id on laagerdatud pudelis.

Kujunemislugu

Tripel sündis pruulmeister Hendrik Verlinderi ning Westmalle kloostri-pruulikoja koostöös. Hendrik Verlinder töötas 1930-ndatel välja uue golden ale’i retsepti, mis pidi sammu pidama teiste populaarsete Euroopa heledate õlledega. 

Tema 1932. aastal välja tulnud Witkap Pater (nüüd tuntud kui Witkap Tripel) oli ainus õlu, mida reklaamiti trappist’ina, kuid mille looja oli ilmalik ega olnud osa trapistide ordust. See erand tehti ilmselt sellepärast, et Hendrik tegi juba mõnda aega koostööd Westmalle kloostriga ning tal võis olla abistav roll ka Westmalle enda tripel’i väljatöötamises.

1934. aastal toodi turule Westmalle Superbier, mida muudeti veidi 1956. aastal ja nimetati ümber Westmalle Tripeliks. Selle hellitav nimetus on ka the mother of all Tripels (kõigi tripel’ite ema), kuna just see õlu pani aluse heledate tripel’ite populaarsusele ning oli eeskujuks paljudele järgmistele pruulijatele. 

Tänapäeval on tripel üks Belgia populaarsemaid õllestiile.

${i18n('vol')}

7-10%

belgia belgia belgia