Chocolate stout’iks (šokolaadi-stout) kutsutakse stout’e, mille pruulimisel kasutatakse eriti tumedaid ja aromaatseid linnaseid ehk šokolaadilinnaseid, mis annavad õllele tumeda šokolaadi maitse. Kuigi üldiselt saavutatakse see maitse röstitud linnaste abil, lisavad mõned pruulikojad õllele siiski ka pisut šokolaadi või kakaod.
Šokolaadi-stout on rikkaliku keha ja kreemja tekstuuriga õlu, milles võib lisaks šokolaadile tunda ka kuivatatud ploomide ja rosinate maitset.
Ranges mõttes ei ole chocolate stout eraldi õllestiil.
19. sajandi alguses töötas inglise insener Daniel Wheeler välja uue röstimistehnoloogia, mis võimaldas valmistada senisest oluliselt tumedama röstiga linnaseid. Lisaks tumedamale värvile andsid need linnased õllele ka rikkaliku maitse ja aroomi, mis sarnanes tumeda šokolaadi ja kohviga.
Sellisel viisil röstitud linnaseid hakati kutsuma šokolaadi-, vahel ka kohvilinnasteks.
Kui õllepudelit kaunistab silt „Chocolate stout“, siis tähendab see enamasti, et õlle pruulimisel on kasutatud šokolaadilinnaseid. Tänapäeval aga lisavad paljud tootjad õllele ka päris šokolaadi või kakaod.
Teadaolevalt oli Youngi pruulikoda esimene, kes hakkas 1997. aastal lisama oma stout'i retseptile lisaks šokolaadilinnastele ka päris šokolaadi. Selle õlle nimeks sai Double-Chocolate Stout.