Võib varieeruda helekuldsest kuni sügavpruunini, olenevalt õllestiilist ja vanusest.
Wood and barrel aged beer on õlu, mida on laagerdatud teatud aja jooksul puidust vaatides või mis on olnud muul viisil kontaktis puiduga. See võib olla mistahes ale, laager või hübriidõlu.
Puidust vaatides laagerdamine annab õllele puidule iseloomulikku karakterit ja/või varem vaadis olnud joogi (näiteks veini või viski) maitseomadusi. Puidust vaatide asemel on võimalik kasutada laagerdamiseks ka puidupõhiseid lisandeid (näiteks puitlaaste või tammeessentsi).
Õlle maitseomadused varieeruvad sõltuvalt kasutatud vaadist ja õllestiilist. Kõige sagedamini pruugitakse tammevaate, mis võivad anda õllele näiteks vanilli ja karamelli noote.
Levinud on õlle laagerdamine vaatides, kus küpses varem mõni kangem alkohoolne jook, näiteks viski. Seda tüüpi õlu on sageli hinnatud oma mitmetahulise maitse ja unikaalse karakteri poolest. Õlle alkoholisisaldus varieerub sõltuvalt baasõllest, aga on tavaliselt keskmisest veidi kangem.
Enne roostevaba terase ja alumiiniumi kasutuselevõttu olid puidust vaadid peamiseks õlle säilitamis- ja transpordianumaks. Toona oli puidust vaat lihtsalt ainus kättesaadav mahuti ning õllemeistrid ei tahtnud, et see oma maitseomadusi õllele edasi kannaks. Pigem püüti seda hoopis vältida, puhastades vaate keeva vee ja soolhappega.
Roostevaba terase laia kasutuselevõtuga vajus puit õllemaailmas praktiliselt unustusse. Puidust vaate kasutati endiselt vaid mõningate eriõllede, näiteks lambic’ute, puhul.
Tänapäeval on käsitööõllede pruulijad, eriti Ameerika Ühendriikides, toonud puidu taas pruulikotta. Nüüd pole puidust vaat enam pelgalt mahuti, vaid pruulmeistrid tahavad, et puit mõjutaks õlle maitset ja aroomi. Sellest on kujunenud armastatud (ja üldiselt ka kallihinnaline) õllestiil.