${i18n('varv')}

Värvus võib varieeruda kuldsest tumepruunini, vastavalt baasõlle stiilile.

Mis on kõrvitsaõlu?

Field pumpkin beer ehk kõrvitsaõlu on õlu, mille pruulimisel on kasutatud kõrvitsa viljaliha või kõrvitsamahla, sageli koos erinevate vürtside ja maitseainetega. See on tavaliselt hooajaline jook, mida pruulitakse peamiselt sügisel ja talvel.

Vastavalt sellele, kas õlut pruulitakse koos vürtsidega või ilma, eristatakse kahte tüüpi kõrvitsaõllesid: pumpkin squash beer (ainult kõrvitsaga) ja pumpkin spice beer (kõrvitsa ja vürtsidega).

Vürtsidest kasutatakse enamasti kõrvitsapirukale iseloomulikke vürtse, nagu kaneeli, nelki, ingverit ja muskaatpähklit. Neid on tajuda ka õlle aroomis ja maitses.

Ainult kõrvitsaga pruulitud õllede maitse ja aroom sõltub eelkõige baasõllest, mis võib olla nii pale ale kui ka stout.

Kujunemislugu

Ameerika põlisrahvad kasutasid kõrvitsat toidu ja joogi valmistamiseks juba sajandeid enne eurooplastest maadeavastajate saabumist. Nad kääritasid kõrvitsamahlast kosutavat jooki ning kasutasid selle maitsestamiseks erinevaid vürtse.  

Esimestel Euroopa kolonisaatoritel, kes tahtsid Ameerikas õlut toota, ei olnud saada piisavalt odralinnaseid, mistõttu kasutati selle asemel erinevaid kohalikke saadusi, näiteks maisi, õunu või kõrvitsaid. 16. sajandil leidis kõrvitsaõlu tee ka Euroopa riikidesse, kus see siiski odraõllele suurt konkurentsi ei pakkunud.  

Ajapikku paranes ka Ameerikas odralinnaste saadavus, mistõttu kasutati vähem kõrvitsat ja kõrvitsaõlu vajus praktiliselt unustusse. Alles 1980ndatel hakkasid ameerika käsitööõlle pruulikojad kõrvitsaõlut uuesti pruulima ning sellest on saanud eelkõige populaarne pühadeõlu.

${i18n('vol')}

5-10%

usa usa usa