${i18n('varv')}

Varieerub vastavalt stiilile. Puuviljadega hapu õlu võib olla mistahes värvi.

Mis on sour beer?

Sour beer ehk hapu õlu on õlu, millel on happeline või hapu maitse. Hapu õlle stiilide hulka kuuluvad näiteks Belgia lambic ja oud bruin ning Saksa Gose ja Berliner Weisse.

Hapu õlle valmistamiseks kasutatakse metsikuid pärmitüvesid või lisatakse kääritamisel pruuli sisse baktereid. Kõige sagedamini kasutatakse piimhappebaktereid. Lisaks on õlut võimalik hapumaks teha ka puuviljadega, mis sisaldavad looduslikke happeid, näiteks sidrunhapet.

Sõltuvalt valmistamismeetodist võib hapu õlle valmimine võtta paar nädalat või lausa aastaid (nt lambic’ute puhul).

Kujunemislugu

Algselt olid kõik õlled rohkem või vähem hapud, kuna õlle sisse sattus tahtmatult mitmesuguseid looduslikult õhus ja pindadel leiduvaid baktereid, mis andsidki õllele hapu kõrvalmaitse. 

19. sajandil, kui võeti kasutusele esimesed külmseadmed ja töötati välja pastöriseerimise tehnoloogia, ei toodetud hapusid õllesid praktiliselt üldse. 

Esimesed tahtlikult hapudena pruulitud õlled olid Belgia lambic’ud, mida pruulitakse 18. sajandist tänaseni üsna sarnase metoodikaga. 

Ka sakslased võtsid hapu maitse omaks ja hakkasid oma Berliner Weisse’t taotluslikult piimhappebakteritega kääritama. Hapukus, mis oli varem soovimatu kõrvalmaitse, muutus nüüd Berliner Weisse kaubamärgiks.

Tänapäeval koguvad hapud õlled üha enam populaarsust kogu maailmas, eriti just USA käsitööõllede turul.

${i18n('vol')}

3-8%

belgia eesti saksamaa