${i18n('varv')}

Sügav punakaslilla. 


Mis õlu on framboise?

Framboise ehk frambozen on Belgia lambic, mis on valmistatud vaarikatega. Sõna framboise tähendab prantsuse keeles vaarikat ja frambozen sama flaami keeles.

Traditsiooniline framboise on tugeva vaarikamaitsega ning hapukas ja kuiv. Enamikku kaasaegseid vaarikaõllesid on aga magustatud suhkru või siirupiga, et mahendada haput maitset, mistõttu on need pigem magusapoolsed.

Framboise'i põhjaks on isekäärituslik lambic, mida laagerdatakse tammevaatides umbes aasta. Seejärel lisatakse vaarikaid ning algab uus käärimistsükkel. Vaarikad lisatakse tervete marjadena või kasutatakse segu marjadest ja siirupist. 

Framboise'i serveeritakse tavaliselt kitsas jalaga klaasis, mis meenutab šampanjaklaasi.

Kujunemislugu

On teada, et juba enne puuviljaõllede väljakujunemist lisati Belgia kohvikutes ja kõrtsides lambic’utele enne serveerimist püreestatud puuvilju, et pakkuda klientidele rikkalikumat maitsevalikut. Sellest said inspiratsiooni ka õllemeistrid, kes hakkasid pruulimisel kasutama puuvilju. 

Esimesed teated framboise lambic’ust pärinevad aastast 1909. Seda hakati pruulima Belgias Pajottenlandi piirkonnas.

Esimese maailmasõja järel kadus framboise pildilt, kuid saavutas lühiajalise populaarsuse uuesti 1930ndatel. 1970ndatel aastatel puhus Cantilloni õlletehas framboise’i tootmisele taas elu sisse. 

Kuigi enamik tänapäevaseid vaarikaõllesid on üsna magusad, siis Cantilloni pruulikoda toodab endiselt traditsioonilist haput framboise’i nimega Rosé de Gambrinus.

${i18n('vol')}

2.5-6%

belgia belgia
belgia