${i18n('varv')}

Tumepruun või must, läbipaistmatu ja tiheda vahuga.

Mis õlu on šokolaadiõlu?

Šokolaadiõlu (chocolate beer) on õlu, millele on lisatud mingil kujul šokolaadi või kakaod. Tavaliselt valmistatakse seda tumedatest linnastest. Kõige sagedamini on baasõlleks porter või stout, aga vahel kasutatakse ka teisi õllestiile.

Õlle aroomis on tunda tugevat šokolaadi, kohvi, röstitud linnaste ja mõnikord ka vanilli või karamelli noote. Maitse on tihti rikkalik ja magus, selles on aimata šokolaadi, karamelli, kohvi ja röstitud linnaste nüansse. Lõppmaitse võib olla kergelt mõrkjas, mis tasakaalustab magusust.

Šokolaadiõlle tekstuur on tavaliselt kreemjas ja täidlane.

Kujunemislugu

On teada, et juba Kolumbuse-eelses Ameerikas kääritati kakaovilju, et valmistada õllesarnast jooki nimega Chicha. Tavaliselt tehti seda maisist, aga mõnes piirkonnas kasutati ka kakaoube. Mõned teadlased arvavad isegi, et šokolaad avastati just kakaoviljadest tehtud Chicha kõrvalproduktina.

Šokolaad on sage tumedate õllede maitseomadus (vt ka chocolate stout’i), ka siis, kui õlu ise ei sisalda üldse šokolaadi. Nii kutsutakse mõningaid tumedaid linnaseid maitse ja aroomi tõttu šokolaadilinnasteks, kuigi šokolaadi nende koostises sugugi ei leidu.

Teadaolevalt oli Youngi pruulikoda esimene, kes hakkas 1997. aastal lisama oma stout'i retseptile lisaks šokolaadilinnastele ka päris šokolaadi. Selle õlle nimeks sai Double-Chocolate Stout.

${i18n('vol')}

5-10%

usa eesti suurbritannia