${i18n('varv')}

Väga tume vasepunane kuni läbipaistmatu pruun.

Mis õlu on Balti porter?

Balti porter on tume kange laagriõlu, mis eristub teistest porteritest selle poolest, et seda valmistatakse laagripärmiga põhjakääritusmeetodil.

Õllel on linnaseline maitse, mis sisaldab sageli karamelli, iirise, röstsaia ja/või lagritsa noote. Õlu on keskmise või vähese mõrudusega.

Kujunemislugu

Balti porter on variatsioon imperial stout’ist, mis kujunes välja 19. sajandil Balti regioonis. Alates 18. sajandist eksporditi Suurbritanniast Vene turule kanget ja kallihinnalist imperial stout’i. See tume õlu sai populaarseks ka Läänemere-äärsetes maades, kus seda hakati jäljendama, kasutades kohalikke koostisosi ja selle piirkonna pruulimistraditsioone.

Varaseid Balti porteri versioone kääritati veel soojalt (pinnakääritusega), kuid juba 19. sajandi keskel, kui laagriõlle valmistamise oskused jõudsid ka Baltimaadesse, hakati ka porterit pruulima põhjakääritusmeetodil. Nii sai Balti porterist laager.  

Tänapäeval on ainult vähesed Balti porterid säilitanud oma algse, üle 10%-lise kanguse, kuid neil on tavaliselt säilinud tugev lagritsa mekiga röst.

Balti porterit toodetakse Soomes, Eestis, Lätis, Leedus, Tšehhis, Saksamaal, Poolas, Venemaal, Ukrainas, Taanis, Rootsis ja isegi Ameerika Ühendriikides.

${i18n('vol')}

6-10%

eesti soome
poola