${i18n('varv')}

Sügav merevaigukollane, võib olla punaka varjundiga. Kuna Kellerbier on filtreerimata ja sisaldab algupärast pruulipärmi, on õlu tavaliselt hägune.

Mis õlu on Kellerbier?

Keller Lager ehk Kellerbier (keldriõlu) on filtreerimata ja pastöriseerimata pärmine laagriõlu, mis pärineb Saksamaalt Frangimaa piirkonnast.

Kellerbier on pikalt laagerdunud linnaseline õlu, mis on väga madala karboniseeritusega ning tugevalt maitsestatud aromaatse humalaga.

Traditsiooniliselt serveeriti Kellerbier’i otse vaadist, milles seda kääritati ja laagerdati, ning seda tarbiti savikannudest.

Kujunemislugu

Kellerbier’i hakati tõenäoliselt valmistama juba keskajal. Õlut pruuliti jahedamatel kuudel ja laagerdati seejärel koobastes. Need koopad olid nagu looduslikud keldrid, mis võimaldasid õllel püsida stabiilselt jahedal temperatuuril kogu laagerdumise vältel.

Õlut laagerdati lahtistes tammevaatides, kust käärimisel tekkinud süsihappegaas välja pääses. Vaat suleti alles transportimiseks ja õlut serveeriti otse vaadist. Tulemuseks oli praktiliselt karboniseerimata hägune õlu.

Kellerbier’il on ka mitu alaliiki, näiteks Zwickelbier on Keller’i noorem, lahjem ja tavaliselt ka tumedam versioon, mida laagerdatakse lühemat aega.

Kellerbier ja selle erinevad alaliigid on jätkuvalt populaarsed oma päritolupiirkonnas Frangimaal. Tänapäeval kääritatakse Kellerbier’’i enamasti siiski roostevabast terasest suletud käärlaagritankides. Samuti sisaldavad need varasemast vähem alkoholi ja neid võidakse isegi õrnalt filtreerida. 

${i18n('vol')}

5-5,3%

saksamaa saksamaa